กิจกรรมสุดจอยในงาน ‘นัวศาสตร์ สตาร์ทแคมป์’
กิจกรรมสุดจอยในงาน ‘นัวศาสตร์ สตาร์ทแคมป์’
เรียนรู้เทคนิคเปลี่ยนอาหารโรงพยาบาลให้อร่อยด้วยรสอูมามิ
ทางบริษัท อายิโนะโมะโต๊ะ (ประเทศไทย) จำกัด ได้จัดกิจกรรมสุดจอย อย่าง “นัวศาสตร์ สตาร์ทแคมป์” ยกทัพพานักศึกษาด้านการกำหนดอาหารและโภชนาการ ไปเก็บเกี่ยวประสบการณ์และความรู้ในการปรุงรสชาติให้อาหารอร่อยและถูกหลักโภชนาการ เพื่อเสริมสร้างและฟื้นฟูร่างกายแก่ผู้ป่วยกันที่ เดอะ คาวาลิ คาซ่า รีสอร์ท อยุธยา ตลอด 2 วัน 1 คืน ในรูปแบบ Edutainment ผ่านกิจกรรมเวิร์กชอปต่าง ๆ
เพื่อส่งเสริมให้ทุกคนได้ร่วมส่งต่อความ “กินดี มีสุข” (Eat Well, Live Well) ด้วยความมุ่งมั่นตั้งใจในการแก้ไขปัญหาด้านอาหารและสุขภาพของสังคม ผ่านค่านิยมหลักของบริษัท ที่ได้ดำเนินการมาอย่างต่อเนื่อง พร้อมถ่ายทอดให้กับนักศึกทุกคนแบบหมดเปลือก
อีกทั้ง น้อง ๆ ยังได้มีโอกาสไปเยี่ยมชมโรงงานอายิโนะโมะโต๊ะ เพื่อร่วมเรียนรู้เรื่องราวของความ “อูมามิ” สู่การเตรียมพร้อมสำหรับการเป็นนักกำหนดอาหารมืออาชีพในอนาคตอีกด้วย
นอกจากนี้ในค่ายก็ยังมีกิจกรรม Taste Lab มาให้ทุกคนได้ให้เรียนรู้เทคนิคการปรุงรสอาหาร ผ่านประสบการณ์ชิมรสชาติที่ถูกปรุงด้วยเครื่องปรุงรสที่มีสัดส่วนแตกต่างกัน บอกเลยว่าทั้งอร่อยและถูกหลักโภชนาการสุด ๆ
ตามมาด้วยกิจกรรม Taste Maker ซึ่งได้รับเกียรติจากผู้เชี่ยวชาญด้านอาหารที่มีชื่อเสียง ไม่ว่าจะเป็น ‘คุณปาน ปวีณา วงศ์อัยรา’ เจ้าของเพจ ’เมื่อวานนี้ทานอะไร’ มาร่วมแชร์ประสบการณ์การเป็นนักกำหนดอาหาร เชฟทักษ์ นุติ หุตะสิงห เจ้าของเพจ ‘Tuck the Chef’ มาแนะนำการใช้เทคนิคต่าง ๆ ในการลดโซเดียม แต่ยังคงความอร่อย และ ‘คุณแอ๊ม ศรัณย์ แบ่งกุศลจิต’ เจ้าของเพจ ‘การตลาดการเตลิด’ มาร่วมเสริมเทคนิคในการพูดให้เข้าถึงผู้ฟังแต่ละกลุ่ม
และสุดท้ายคือกิจกรรม Taste Hackathon โดยมี ‘คุณเบียร์ สมิทธิ โชติศรีลือชา’ กูรูด้านโภชนาการ และนักกำหนดอาหารวิชาชีพจากโรงพยาบาลพระมงกุฎเกล้า ที่ให้เกียรติมาเป็นวิทยากรในกิจกรรม
โดยเป็นการแข่งขันที่ให้นักศึกษาแต่ละกลุ่มพยายามคิดค้นปรับสูตรอาหารให้มีรสชาติดี และมีคุณค่าตามหลักโภชนาการที่เหมาะสมกับโจทย์ที่ได้รับ สำหรับทีมผู้ชนะในกิจกรรมนี้ได้รับเงินทุนการศึกษามูลค่ากว่า 50,000 บาท เลยทีเดียว
นอกจากจะได้สนุกกับกิจกรรมที่ทำแล้ว ยังทำให้เห็นว่าอาชีพนักกำหนดอาหารมีบทบาทสำคัญมาก เช่น การดูแลด้านโภชนาการให้แก่ผู้ป่วยทั้งในโรงพยาบาลและขณะที่กลับไปพักฟื้นที่บ้าน และความท้าทายของนักกำหนดอาหาร คือ การทำให้อาหารถูกหลักโภชนาการ ที่ต้องควบคุมปริมาณโซเดียม น้ำตาล หรือแคลลอรี ให้ออกมามีรสชาติที่อร่อยถูกปาก อูมามิถูกใจ คนทานไม่มีเบื่อ เพื่อให้ผู้ป่วยเจริญอาหารและฟื้นฟูร่างกายหลังได้รับการรักษาได้อย่างรวดเร็ว
บรรยากาศเต็มไปด้วยการให้ความรู้และความสนุกสนาน เพื่อส่งเสริมทักษะด้านต่าง ๆ ให้นักศึกษา ด้านการกำหนดอาหาร เป็นผู้ส่งต่อและสื่อสารเรื่องราวของการมีสุขภาพดีให้กับคนไทยคนอื่น ๆ ต่อไป โดย “อายิโนะโมะโต๊ะ” มีความตั้งใจจัดกิจกรรมนี้ขึ้น เพื่อส่งเสริมการสร้างความกินดี มีสุข ให้กับสังคมไทย โดยเฉพาะอย่างยิ่งผู้ป่วยที่อยู่ในโรงพยาบาล ให้ได้รับประทานอาหารที่มีปริมาณโซเดียมที่น้อยลง แต่ยังคงรสชาติอร่อยอูมามิ จึงเพลิดเพลินเจริญอาหารได้ในทุกมื้อ ซึ่งสิ่งนี้จะช่วยให้ผู้ป่วยมีความสุขและฟื้นฟูร่างกายได้ดีขึ้นอย่างต่อเนื่องนั่นเอง
Relate Links
Sustainability Field Trip for CEO Members 2023 (Care Earth Organization; The Synergy for Sustainability Task Force Team)
Ajinomoto continuously drives the business towards sustainability along with reinforces intention to create a circular economy for plastics with EPR Principles in Sustainability Expo (SX 2023)
ส่งซอง “รสดี” ลุ้นเป็นเศรษฐีทุกคน
ส่งซอง “รสดี” ลุ้นเป็นเศรษฐีทุกคน ลุ้นโชคทองง่าย ๆ แค่ 3 ขั้นตอน
Ajinomoto launches “Life is Full of Amino Acids” campaign to educate Thais about amino acids and their health benefits
Ajinomoto introduces ‘AminoMOF’ to tap into the thriving 10-billion-baht market for elderly dietary supplements meeting the needs of over four million Thai seniors seeking improved fitness and mobility with confidence
Birdy Black Zero Coffee wins 2023 BASES Top Breakthrough Innovations Awards in Thailand awarded by Nielsen.
Ajinomoto is transforming its business focus Shaping the Future to Become a Leader in Sustainable Well-Being for Thai Society Supporting all life stages for a healthy aging society and enhancing environmental sustainability for consumers
เปิดตัวน้องใหม่ ขนาด 50 กรัม แพ็ครักษ์โลก
บริษัท อายิโนะโมะโต๊ะ (ประเทศไทย) จำกัด รุกตลาดผลิตภัณฑ์ในกลุ่มเครื่องปรุงรส ด้วยการเปิดตัวแพ็คเกจจิ้งใหม่ “อายิโนะโมะโต๊ะ ขนาด 50 กรัม” เจาะกลุ่มผู้บริโภครุ่นใหม่ ชูจุดเด่น อร่อย รักษ์โลก พร้อมทั้งมีช่วยในการสร้างความยั่งยืนให้กับโลก
Ajinomoto joins forces with Yuthasar Na Nagara Foundation and Thailand Management Association (TMA) to support the knowledge of sustainability creation for students under the “Chicken Run Camp for Young Business Leaders : ESG 2023” project
Ajinomoto is awarded the 2023 "Green Industry Level 4", emphasizing our dedication to driving the organization toward a sustainable green culture
Ajinomoto receives honorary plaque of sustainably contributing to Thai society from PPAT
Ajinomoto receives honorary plaque of sustainably contributing to Thai society from the Provincial Press Association of Thailand (PPAT)
Ajinomoto receives the 2023 3Rs Award under the Zero Waste to Landfill project, striving to achieve the goal of zero waste landfilling in all establishments
Ajinomoto congratulates Thai Badminton athletes through Victory Day activity
Ajinomoto warmly welcomed Thai Badminton athletes to Victory Day activity which was held to extend congratulations as they won in competition of SEA GAMES 2023 and to encourage for the next victory of upcoming ASIAN Games 2023 in this September
Ajinomoto announces ‘the intention to deliver Healthy Living Society to Thais’ in 2023 Customer Thank You Party
Ajinomoto Co., (Thailand) Ltd., led by Sustainability Promotion and Environment Team attended the mangrove reforestation activity in collaboration with Thailand Business Council for Sustainable Development (TBCSD)
“Birdy®”, one of variety products under Ajinomoto Co., (Thailand) Ltd., reinforces itself as the top market leader of RTD canned coffee in Thailand delivering quality product while promoting Healthy Living society to Thai people guaranteed by the award of
Ajinomoto aims to support sustainable development of the agricultural sector through various integration activities to "help solve problems and lift up better livings for Thai agriculturists", especially cassava farmers, which is the key producer deliveri
อายิโนะโมะโต๊ะ ร่วมเวทีขับเคลื่อนความสัมพันธ์ สร้างเครือข่ายธุรกิจไทย-ญี่ปุ่น ในงาน Thailand-Japan Economic Forum 2023 2023 ภายใต้แนวคิดทิศทางในอนาคตของการสร้างสรรค์ร่วมกันในด้านเศรษฐกิจระหว่างประเทศญี่ปุ่นและประเทศไทย
Ajinomoto sets nutrition training integrating AminoScience to enhance strength for Thai national athletes to prepare themselves for the 25th Asian Athletics Championships Asian Athletics Championships 2023
Ajinomoto joins forces with ABC Cooking Studio to conduct cooking class with delicious salt reduction concept!
Ajinomoto supports National Athletics Athlete through applying AminoScience
Ajinomoto supports National Athletics Athlete through applying AminoScience delivering aminoVITAL®, worth 360,000 Baht to Athletics Association of Thailand
Ajinomoto Co., (Thailand) Ltd., led by Mr. Sornchai Kusonjai, Director, together with Mr. Sireethus Saovaro, Sustainability Promotion Department Manage
Introduction of Sustainability for Ajinomoto factories
Ajinomoto Co., (Thailand) Ltd., responds to the Ajinomoto Group’s policy in striving to work to reduce environmental impacts by adhering Green Technology for better Earth Partner as a framework driven through all business activities in every establishment
Until recently, the focus of eco-friendly procurement has mainly been focused on environmental aspects. Also known as "green sourcing" and green procurement, this movement seeks to substitute one material for a more ecologically friendly alternative.
Ajinomoto supports nutrition program applying ‘AminoScience’ promoting Badminton athletes’ efficiency to be ready for national competition
Ajinomoto joins hands with health alliances to promote healthy consumption behavior and good health for Thais
เหตุผลที่รางวัลสำนักงานสีเขียวเป็นรางวัลแห่งความภาคภูมิใจขององค์กรที่ใส่ใจสิ่งแวดล้อม
Ajinomoto Young Chef Thailand Competition Winners Announced Thailand’s first less-sodium food creation contest to highlight the talents of new generation chefs who are health-conscious and motivated to build a sustainable society